Tips, fakta och vägledning om mattor

Balkongmatta - fakta och tips

Det finns ingen slentrianmässig typ av balkongmatta. De flesta mattyper kan användas på balkonggolvet, men valet av matta bör påverkas av hur utsatt balkongen är för väder, vind och vatten.

Vilken typ av matta ska man välja till sin balkong? Frågan har olika svar. Du som har en inglasad balkong kan använda i princip vilken matta som helst eftersom en inglasad balkong inte utsätts för samma fuktpåfrestningar som en öppen.

Måttbeställd balkongmatta

Balkongmattor kan självfallet köpas som metervara och anpassas så att de täcker hela golvytan. Du som har en öppen balkong bör satsa på en gummimatta; en sådan kan måttbeställas hos de flesta möbel- och byggvaruhandlare. Till en inglasad balkong har man däremot friheten att använda en textilmatta utan att den utsätts för onödiga mögelattacker. Textilmattor kan också fungera som fotvärmare i större utsträckning än gummimattor. De höjer dessutom balkongens trivselvärde mera än en fantasilös gummimatta.

Balkongmatta – till vilket pris?

Priset på balkongmattor beror naturligtvis på vilken typ av matta man väljer; gummimattor kostar i regel ca 100 kr meter om de köps på rulle. Måttanpassade mattor kan kosta något mera, medan trasmattor (faktiskt utmärkta som balkongmattor!) köps styckevis för någon hundralapp.