Tips, fakta och vägledning om mattor

Köpa matta - fakta och tips

Mattor kan köpas på nätet, i traditionell butik och på auktioner. Alla inköpsställena har sina fördelar – och nackdelar.

Det är populärt att köpa mattor på nätet. Det kan löna sig ur tidssynpunkt att handla mattor online, men du som funderar på att köpa en dyrare matta bör verkligen undvika att handla på måfå.

En trygghet med att handla mattor på nätet är att många återförsäljare erbjuder öppet köp. Du får då möjlighet att prova om mattan verkligen passar ditt hem och övriga möblemang. I vissa fall kan du behöva returnera din matta. Därför är det viktigt att du INNAN KÖP försäkrar dig om villkoren för:

  • Leverans
  • Betalning
  • Reklamation

Om du blir ålagd att betala en ”straffavgift” vid retur ska du genast se dig om efter ett annat inköpsställe.

Köpa mattor i butik

I mattbutik får du i regel se och jämföra olika mattor. Ifall du väljer att köpa matta i butik, se till att:

  • Få se hela mattan. I somliga butiker ligger mattorna i stora högar, vilket leder till att man inte får en uppfattning om mattans helhet och dess eventuella placering i ens eget hem.
  • Undersök mattans bakgrund om det är fråga om en dyrare matta. Information om ursprungsland och kontaktuppgifter till tillverkaren bör medfölja. Ta gärna kontakt med tillverkaren om du är det minsta tveksam.

Köp även mattor på auktion

Det är vanligt att köpa matta på auktion. Det går att göra klipp och komma över antika mattor för en billig summa, men det finns också många mattor som säljs till överpris. Vid auktioner köper du aldrig mattorna med öppet köp. Om du är en ”mattkännare” är auktioner vanligtvis riskfria, men för en lekman kan köp av matta i butik vara ett vettigare alternativ.