Tips, fakta och vägledning om mattor

Plastmatta - fakta och tips

Plastmattor är tidsenliga och kan – om de underhålls – hållas moderna under en mycket lång tid. Att välja plastmatta är inte lätt – utbudet av färger och mönster är nästintill obegränsat.

Trots att plastmatta inte tillhör den roligaste golvtypen har den en mängd fördelar som få andra golv kan konkurrera med. Av denna anledning är plastmattan fortfarande den vanligaste typen av golv i svenska hem.

Fördelar med plastmattor

Följande punkter kan nämnas till fördel för plastmattan:

  • Plastmattan passar dig som vill ha ett lättskött och tåligt golv. Det f.ö. finns inget annat golv som erbjuder ett lika stort utbud av mönster och färger som plastmattan (eller vinylmattan som den också kallas).
  • Plastmattan är hygienisk eftersom den är så lättskött. Därför är plastmatta i badrum och kök särskilt populära – dessa utrymmen innehåller en rik bakterieflora och fordrar noggrann rengöring.
  • Det är mycket lätt att lägga plastmatta och den är lätt ta bort – utmärkt för dig som ofta blir trött på ett och samma golv.
  • Plastmattor passar kök och badrum, men de kan med fördel läggas i hela hemmet. Det finns inget rum där plastmattan är helt och hållet portförbjuden!
  • Billiga plastmattor kan köpas för ett pris runt 80-100 kr kvadratmetern. Mattan köps på rulle i olika bredder.

Plastmatta för våtrum ska däremot inte förväxlas med sådana plastmattor som används i övriga utrymmen. Våtrumsmattor har särskilda krav på rätt materialkombination. Badrumsgolv i form av plastmatta är slitstarkt och praktiskt. Den enda nackdelen med sådana golv är att de upplevs som ”billiga”.

Måla plastmatta

Vissa plastmattor är försedda med s.k. ”mjukgörare” på vilken färgen inte fäster. Detta bör undersökas innan man ger sig in på att måla plastmattor – det finns särskilda färger för plastmattor som i regel ger ett gott slutresultat.

Att lägga klinker på plastmatta är däremot inte att rekommendera – det är dock lätt att ta bort plastmatta. Om underlaget under plastmattan är betong kommer kakel och klinker att fästa bättre på betongunderlaget.