Tips, fakta och vägledning om mattor

Gummimatta - fakta och tips

Gummimattor är populära i offentliga miljöer, men det kan även vara motiverat utrusta hemmet med en gummimatta. Dörrmattor av gummi är t.ex. mycket vanliga.

Gummimattor är utmärkta som halkskydd, gångmattor och golvbeklädnader på kalla stengolv, t.ex. i källarutrymmen och tvättstugor. Gummimattor används ofta i offentliga miljöer, t.ex. i hissar, på bussar, på färjor osv. Gummimattor dämpar ljud, varför de passar bra i sammanhang med mycket folk. Det är även vanligt att stall och hästtransporter är utrustade med gummimatta.

Gummimatta metervara

Gummimatta kan enklast köpas som metervara på rulle. Som kund anger man således den längd man önskar och mattan klipps till direkt i butiken. ILVA, Bauhaus och Mattvaruhuset brukar kunna erbjuda gummimatta på rulle.

Gummimattor till bil

De flesta bilar är utrustade med gummimattor. Biltillverkare utrustar vanligtvis sina bilar med gummimattor som de själva tillverkat. Man brukar tala om originalmattor för VW, Volvo och Saab osv. Originalmattor är ofta dyra i inköp; en komplett utrustning med mattor kostar vanligtvis flera tusen i de fall mattorna är märkestillverkarnas egna produktioner. Biltema säljer t.ex. gummimattor till bilar som inte är originaltillverkade; man måste dock försäkra sig om att de mattor man köper passar ens bilmodell.