Tips, fakta och vägledning om mattor

Entremattor - fakta och tips

Entrémattornas främsta funktion är att stoppa smutsen från att tränga in i bostaden. Att ha dubbla entrémattor – både utanför och innanför entrédörren – rekommenderas varmt.

Entrémattor kan köpas i förebyggande syfte; den största delen av all smuts som kommer in i lägenheterna kommer in via skorna. Att köpa en dörrmatta som placeras utanför ytterdörren eller i tamburen kan göra underverk.

Entrematta på rulle

Dörrmattor finns i klassiska storlekar, men de flesta kan anpassas och ”klippas” till efter dina behov. Det är populärt att köpa dörrmattor ”på rulle” – entrémattan blir på så sätt åttanpassad utan att det medför någon större merkostnad för dig som konsument.

Hyra entremattor

Somliga väljer att hyra entrématta; det kan röra sig om dörrmattor med en viss logotyp eller ett specifikt mönster. De flesta som väljer att hyra entrémattor är större företag. Uthyrningsföretaget ansvarar då för distribution, tvätt och eventuella byten.

Flera entremattor

Ha gärna dubbla dörrmattor, både utanför och innanför ytterdörren. Utanför dörren kan det vara bra att ha en fukttålig gummimatta som fungerar som året-runt-matta; detta gäller särskilt för dig som bor i villa och har en ytterdörr i direkt anslutning till utomhusklimatet. Du som bor i lägenhet kan (om hyresvärden tillåter) med fördel ha en dörrmatta av textilier i trappuppgången. I hallen kan du sedan – oavsett om du bor i villa eller hyreshus – ha en textilbetonad entrématta.