Tips, fakta och vägledning om mattor

Rund matta - fakta och tips

En rund matta kan placeras mitt på golvet som ett konstverk. Den kan också placeras bredvid sängen i sovrummet, liksom som fotvärmare under datorbordet.

En rund matta är en punktmarkör i rummet; den passar bra i vardagsrum med trägolv och har många positiva egenskaper. Bl.a. bidrar en liten rund matta till att rummet känns större än det är i verkligheten. En stor rund matta bidrar dock inte till att rummet känns mindre än det egentligen är. Runda mattor kan köpas i de flesta butiker, bl.a. IKEA, eller Bosses Mattor för den som föredrar att handla online. Runda mattor tillverkas av vitt skilda textilier; det förekommer även runda ryamattor.

Runda mattor kan tillverkas själv

Den som vill ha en rund matta med enkla mönster kan tillverka sin matta själv. Ett tips är att skära upp en gammal heltäckningsmatta, som man sedan kantsyr för att mattan inte ska gå sönder. Man kan även ta gamla, enfärgade mattor som ligger på vinden eller i garaget och klippa till dem till små runda mattor.

Röd rund matta populär

Röda, runda mattor är populära om man får tro försäljningsstatistik från IKEA. Minst lika populära är vita runda mattor, som används som ögonfångare i vardagsrummet. De passar även som fotvärmare under runda matbord och databord. Gemensamt för alla runda mattor är att de prioriterar form framför funktion, varför de är populära dekorationsobjekt för inredning. En rund matta kan med fördel fungera som presenter till designintresserade vänner och bekanta.