Tips, fakta och vägledning om mattor

Trasmattor - fakta och tips

Trasmattor är traditionellt sett handvävda mattor av linnelump. Idag tillverkas trasmattor inom mattindustrin av varierande material – trasmattor är särskilt populära i Finland och Sverige.

De flesta svenska hus har minst en trasmatta i mattsortimentet. Mattorna är praktiska och lätta att tvätta. Varje trasmatta är dessutom helt unik, trots att de kan vara massproducerade.

Ovanligt med handvävda trasmattor

Enkla, billiga trasmattor tillhör fortfarande de mest populära mattorna i svenska hem. De är populära eftersom de är smidiga att väva. Numera tillverkas de flesta trasmattor inom mattindustrin, men handvävda trasmattor efterfrågas fortfarande av många konsumenter, trots att de numera är ovanliga. Att väva trasmattor är också en populär fritidssysselsättning, inte bara på ålderdomshem!

Trasmatta med enkla mönster

Trasmattor kännetecknas av enkla mönster, oftast utgörs mönstret av oregelbundna ränder i varierande färger. Transmattor vävdes traditionellt sett av rester (trasor) och det dominerande materialet var tygremsor från gammal linnelump som vävdes samman i en vävstol.

Svenska eller finska trasmattor?

Trasmattor är måhända ännu mer populära i Finland än i Sverige. Men för den som vill köpa inhemskt är Horredsmattan eller mattor från Ebba Q att rekommendera. Exempel på finska tillverkare är Anki och Wm-carpet.