Tips, fakta och vägledning om mattor

Ryamatta - fakta och tips

Ryamattor tillverkas av ull från en särskild fårras. Det finns en viss skillnad mellan helryor och halvryor; de förstnämnda är vanligtvis något dyrare än de senare.

Rya är namnet på en vävteknik som används vid tillverkning av mattor, täcken och väggbonader. Tekniken är en blandning mellan klassisk vävning och en form av handarbete. Idag är det inte särskilt vanligt att knyta ryamatta, även om ryamattor visserligen finns ute i handeln. Tekniken påminner till stor del om flossa, i princip är den nästan identisk.

Ryamattor – olika typer

I de fall då luggen är heltäckande talar vi om en s.k. helrya. Ibland används lugg för att dekorera delar av mattan, medan övriga delar består av traditionell vävtextil. I dessa fall talar vi om en halvrya. Helryor är oftast betydligt dyrare än halvryor. Du som letar billiga ryamattor kan således satsa på en halvrya.

Ryamattor i olika färger

Eftersom rya inte är någon inredningsstil – utan en vävteknik med ull från en specifik fårras – säljs ryamattor i alla olika färg- och mönsterkombinationer. Det är särskilt populärt med en:

  • Grön ryamatta
  • Turkos ryamatta
  • Rosa ryamatta
  • Vit ryamatta
  • Grå ryamatta

Ryamattor är oftast rektangulära till formen, men det är också möjligt att komma över en rund ryamatta. Gemensamt för alla ryamattor är dock att de helst bör tvättats i särskild mattvättmaskin som behandlar ullen särskilt skonsamt.