Tips, fakta och vägledning om mattor

Dörrmatta - fakta och tips

Dörrmattan utgör ett viktigt första intryck för besökare. Välj därför bort alla tråkiga, enfärgade dörrmattor och satsa istället på en rolig och fantasifull matta.

Dörrmattan är en del av det första intrycket när du besöker en ny bostad, varför valet av dörrmatta inte är helt oväsentligt. Dörrmattor läggs vanligtvis utanför ytterdörren för att man ska torka av skorna innan man går vidare in i bostaden. Dörrmattan kan även placeras innanför dörren; denna typ av dörrmattor kallas även entrémattor i vanligt tal.

Dörrmattor med roliga teman

Roliga dörrmattor ger ett positivt första intryck; det är vanligt att ordet ”välkommen” förekommer på dörrmattor av textilier, men man kan lika gärna förse en dörrmatta med budskap såsom; äntligen hemma eller hem ljuva hem. Det är också möjligt att tillverka helt personliga dörrmattor med bilder på hela familjen. Denna typ av dörrmatta ska helst vara tillverkad i gummi. Vi får nämligen inte glömma att dörrmattan dagligen utsätts för fysiska påfrestningar.

Billig dörrmatta

En billig dörrmatta kostar knappt 50 kr och är enkel, ofta enfärgad och utan mönster. Ikeas latexmatta ”Borris” är troligtvis billigast i Sverige med en prislapp på ynka fyra kronor. ILVA erbjuder också förhållandevis billiga dörrmattor, oftast av något högre kvalitet. Andra sätt att komma över en billig dörrmatta är att köpa dörrmatta som metervara på t.ex. Bauhaus. Vårt tips är dock att skaffa en praktisk dörrmatta som på ett visst sätt speglar din personlighet. Den kan t.ex. vara försedd med ett välkomnande textavsnitt.